Przetwórstwo rolno - spożywcze
Przetwórstwo rolno - spożywcze
PRODUKT WYRÓŻNIONY
Kołocz Śląski
Kołocz Śląski w naszej piekarni jest produkowany na bazie surowców naturalnych, co daje nam wysoką jakość i niebiański smak gotowego wyrobu. Ciasto drożdżowe jest sporządzane metodą dwufazową tj. najpierw przygotowywany jest rozczyn, z którego wyrabia się ciasto. Na ciasto nakładamy masy: serową, makową, mus jabłkowy lub w zależności od sezonu inne owoce np. jagody, śliwki, rabarbar lub truskawki. Całość wykańczamy posypką, układając ją w różne wzory tak, jak kiedyś robiły to śląskie gospodynie. Po wypieczeniu i przestygnięciu, kołocz posypujemy cukrem pudrem. Po tej czynności kołocz nadaje się do spożycia.
Producent:
„Piekarnia Grabowski”
ul.Kościuszki 67, Otmice,
tel. 77 4617340
Z cukiernictwem i piekarnictwem jesteśmy związani od 1973r. Nasza własna firma istnieje od 1999r. Mamy pięć własnych sklepów, dodatkowo zaopatrujemy w Nasze wyroby około czterdziestu sklepów na terenie woj. Opolskiego. W 2005r. zajęliśmy pierwsze miejsce w konkursie na Najlepszy Produkt Powiatu Strzeleckiego. W miesiącu produkujemy około 280 blach kołacza tj. 1700kg. W Naszej Firmie zatrudnionych jest 26 osób. Podstawowym celem i zamiarem Naszej Piekarni jest stałe dążenie do zaspokojenia potrzeb i wymagań Naszych Klientów, szczególnie w zakresie wysokiej jakości i bezpieczeństwa oferowanych wyrobów gotowych.
Certyfikaty i uznania: PN, HCCP.
PRODUKT WYRÓŻNIONY
Miód Pszczeli Wielokwiatowy
Pasieka ustawiona jest z dala od ruchliwych dróg pod lasem. W maju na rzepaku, później akacja, malina leśna oraz lipa. Nektar tych kwiatów daje wielosmakowy naturalny miód.
Producent:
„Pasieka Wędrowna”
Otmice, ul.Kościuszki 16
tel. 77 4617329
W 1958 roku rozpocząłem swoja przygodę z pszczółkami powiększając stan rodzin. W 1990 roku zbudowałem z miejscowymi rzemieślnikami wędrowny pawilon pszczeli dla 36 rodzin. Od tego czasu wyjeżdżam co roku na pożytki. W 1988 roku otrzymałem od Prezesa Polskiego Związku Pszczelarskiego Złotą odznakę.
Certyfikaty i uznania: Certyfikat nr 260, Warszawa z dnia 08/03/2006, Dyplom „Nasze kulinarne dziedzictwo”, Łosiów 19/09/2007