Od tatara ze śledzia po gulasz z dzika na winie. Na deser: szpajza von Raczek.
„Europejski Fundusz Rolny na Rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”
Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej
„Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 –
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Już niedługo! Już naprawdę niedługo! 25 września trafi do Państwa rąk książka „Powiat Strzelecki od Kuchni”. To rezultat projektu, na który Powiat Strzelecki otrzymał dofinansowanie z Samorządu Województwa Opolskiego w ramach Planu Działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020.
Jedną część książki będą stanowiły artykuły popularno-naukowe traktujące o historii naszego dziedzictwa kulinarnego. Zaproszenie do ich napisania przyjęli znakomici znawcy zagadnień historii kultury oraz kulturowej historii kuchni, historycy i etnografowie.
Na drugą część książki złożą się przepisy. Te przygotowane przez Koła Gospodyń Wiejskich i Stowarzyszenia Odnowy Wsi działających na terenie naszego powiatu. Swoją „tajemną” wiedzą podzieliły się z nami, i z Państwem, panie z: Krośnicy, Gąsiorowic, Spóroka, Piotrówki, Żędowic, Sieroniowic i Centawy. Jakież pyszności one przygotowują! Aż ślinka leci. To przy czytaniu. A co będzie, kiedy zaczniemy przygotowywać te dania w domu? Kiedy zapachy potraw szykowanych według tych receptur rozejdą się nie tylko po kuchni i wszyscy zechcą koniecznie, ale to koniecznie i od razu, spróbować od tych delicji, zanim jeszcze trafią na stół? Różnorodność potraw zachwyca. Od przystawek, przez zupy, dania główne – mięsne i bezmięsne, desery. I nalewki.
Mamy też kilka przepisów brata Salezego, franciszkanina z Góry św. Anny – udostępnione dzięki uprzejmości ks. prof. dr hab. Andrzeja Hanicha. Przede wszystkim na zupy, od bardzo tradycyjnych, ale niekoniecznie tych „naszych”, ale i tak wyszukanych, jak zupa borowikowa z sandaczem. Żeby nie było, że w samymi zupami kuchnia klasztorna stoi, mamy też mięso - wieprzowinę na dziko.
Publikacja trafi do bibliotek wszystkich szkół, dla których organem prowadzącym jest Powiat Strzelecki, będzie również dostępna w Bibliotece Powiatowej w Powiatowym Centrum Kultury.