SPOTKANIE AUTORSKIE - Co jedli i pili zakonnicy z Jemielnicy i Góry św. Anny?
„Europejski Fundusz Rolny na Rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”
Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej
„Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 –
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
1 października 2022 w Powiatowym Centrum Kultury w Strzelcach Opolskich odbyło się pierwsze z cyklu trzech spotkań autorskich w ramach projektu POWIAT STRZELECKI OD KUCHNI. Powiat Strzelecki jako Partner KSOW w ramach Planu Działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020. Plan operacyjny na lata 2022–2023 otrzymał dofinansowanie w wysokości 62 684 zł. Spotkanie autorskie jest owocem wydanej książki pod tym samym tytułem. Książka traktuje o tradycjach i historii kulinariów na terenie wsi i miast Powiatu Strzeleckiego wraz z uwzględnieniem wpływów kuchni regionalnej, głównie kuchni śląskiej, niemieckiej, kresowej i polskiej oraz przenikaniu się kultur i kuchni wraz z napływem nowych mieszkańców powiatu w ramach ruchów ludnościowych po I i II wojnie światowej i tworzenia nowej społeczności funkcjonującej w granicach powiatu strzeleckiego, w której pamięta się o własnych korzeniach, ale przy tym uwzględnia się kuchnię i tradycje sąsiadów czy znajomych, przybyłych z innych regionów czy krajów. Natomiast przepisy kulinarne, które znajdują się w książce pochodzą od naszych mieszkańców. Znakomitą większość przepisów przekazały Koła Gospodyń Wiejskich. Z chęcia podzieliły sie swoją tajemną wiedzą kulinarną i ich przepisy można znaleźć w książce i według nich samemu w domu ugotować np. prandzonki czy kartoflak albo upiec pierniki lub szarlotkę. Wicestarosta Strzelecki Waldemar Gaida podziękował podczas spotkania wszystkim paniom z kół naszego powiatu zaangażowanym w przekazywanie przepisów do publikacji.
Podczas pierwszego spotkania pani prof. Anna Pobóg-Lenartowicz w niezwykle interesujacy sposób opowiedziała o historii i kulinarnej otoczce zwiaząnej z klasztorami: cysterskim w Jemielnicy oraz franciszkańskim na Górze św. Anny. Ile razy dziennie jedli zakonnicy, w jaki sposób siedzieli przy stole, jak często pościli. Pani profesor bardzo zajmująco opowiadała również o klasztornym menu, zastosowaniu ziół i przypraw w gotowaniu, czy sporządzaniu trunków, które mają swoją kolebkę także w klasztorach. Widownia zapełniła sie po brzegi.
Zapraszamy na kolejne spotkanie z cyklu POWIAT STRZELECKI OD KUCHNI.